dijous, 23 de maig de 2013

Un molí gòtic "restaurat" a Sant Martí de Riucorb: El Molí de la Sinoga /segles XIII-XIV
Al municipi de Sant Martí de Riucorb a la comarca de l'Urgell s'hi conserva un molí fariner gòric del segle XIII. És conegut com el Molí de la Sinoga i es tracta d'un magnífic edifici de planta rectangular cobert amb una volta ogival formada per carreus repicats i que conserven les marques de picapedrers. Aquest molí conserva un rodet exposat fet íntegrament de pedra dins la sala de les moles, i un parell de pous d'entrada d'aigua, així com una cacau gòtica tapiada a molta profunditat respecte el nivell de terra. L'edifici va ser adquirit l'any 1983 per un nou propietari qui va conservar íntegrament la sala de les moles gòtica, i al mateix temps va restaurar/reconstruir els pisos superiors a partir dels nivells del sòl actual utilitzant materials recuperats i en algun cas descontextualitzat. no és aquí el lloc per fer una crítica negativa sobre aquesta restauració, que en la seva part superior va comportar la col·locació d'uns merlets en forma de castell i d'un finestral gòtic fet de bell nou, juntament amb un campanar d'espadanya acompanyat també d'una estela discoidal inserida dins d'un merlet. L'heràldica és també de nova creació amb escuts relacionats amb el nom del propietari, així com la denominació de castell-molí, que és de dubtós orígen, si tenim en compte les tipologies de molins gòtics existents al mateix riu Corb i a la resta de Catalunya. El meu parer, com a historiador, és que la restauració no és massa encertada, i que desvirtua l'enorme valor que té aquest molí, que resta en part soterrat sota els nivells actuals del terra. Sens dubte seria necessària una excavació per desenrunar el carcavà gòtic, actualment tapiat i al qual s'hi accedeix per unes escales de pedra molt empinades.

Cal reconèixer però la feina i la tasca de manteniment que s'ha fet en aquest molí, però la recreació fantasiosa de l'edifici en falsifica i desvirtua el seu autèntic valor que és altíssim. Amb un assessorament històric i arquitectònic més acurat els resultats haurien estat possiblement, millors.

Si us interessa la part més autèntica del molí, que és meravellosa, tot sigui dit, us recomano que aneu directament al vídeo on apareix l'amo del molí ensenyant la sala de les moles i les marques de picapedrers de la magnífica volta que la cobreix, així com l'extraordinari rodet de pedra que es conserva en aquesta sala.