dilluns, 6 de maig de 2013

El calaix dels endreços. Els programes de la Festa Major dels anys 1933 a 1935 de Palestra
El Fons Documental de Juneda és un organisme dependent de l'Ajuntament que des de l'any 2001 disposa d'un enorme fons cedit pel benemèrit junedenc Joan Milà i Sedó (e.p.d.) qui al llarg dels anys va anar recopilant tot tipus de documentació relacionada amb la vila i Catalunya. La posada en marxa del FDJ es va materialitzar amb la donació dels seus documents, que ara feliçment estan digitalitzats i a l'abast del públic interessat en la web calaix del departament de Cultura de la Generalitat. A la seva pàgina web el FDJ exposa les seves funcions i finalitats: esdevenir un servei cultural municipal que aculli i ofereixi tota aquella documentació escrita, gràfica, etc., que faci referència preferentment a Juneda, així com a la comarca i el seu entorn (...)Les funcions de la Comissió són gestionar, adquirir, conservar, difondre i establir els criteris de selecció, recollida, catalogació i arxiu del material de temàtiques diverses que hagi de formar part d’aquest fons.

Els documents conservats abasten des de principis del segle XX fins a finals, i s'hi pot trobar des de programes de Festa Major, Programes de ma del Foment Junedenc (fundat el 1913), i fulls volants anunciant actes politics, obres de teatre, pel·lícules, esdeveniments esportius, aplecs sardanistes. Per il·lustrar aquesta entrada m'he decidit a presentar d'una sola vegada tres programes de Festa major dels anys 1933, 1934 i 1935, editats per l'associació cultural i catalanista Palestra, molt arrelada a la Juneda dels anys 30, amb l'aval del doctor Josep Cornudella i Capdevila (Juneda, 04-11-1895 - Barcelona, 6-12-1985) qui col·laborà amb els seus articles en tots tres. A nivell general hi destaquen aportacions de junedencs com Miquel Capdevila, Josep Maria Xammar, o el poeta borgenc Joan Querol Calvís, Josep Maria Batista i Roca etc. Tampoc es tracta aquí de fer una ressenya de cada un dels programes que ja parlen per si mateixos i que encara avui en dia són un prodigi del disseny gràfic, destacant per sobre de tots el programa de 1935, avantguarda constructivista pura, una meravella a descobrir.

Sense més preàmbuls, us deixo amb aquestes revistes avançades al seu temps.

(Nota: que se sàpiga, ni l'any 1931 ni l'any 1932 es va publicar oficialment cap programa de festa major, i per descomptat, entre 1936 i 1939 tampoc, malgrat que d'aquest darrer any a La Mañana va apareixer informació dels actes programats. A la meva col·lecció particular disposo dels programes originals reproduïts i també dels programes dels anys 1940 a 1945)