dijous, 4 d’abril de 2013

Imatges estàtiques en el temps (III): un clixé d'Antoni Güixens /1910


Ja fa un temps, en aquest mateix bloc vaig parlar de la Geografia General de Catalunya i en concret del volum Lleyda escrit per Ceferí Rocafort Sansó, publicada a principis del segle XX per Albert Martin de Barcelona. En aquella entrada hi incloïa una presentació de l'aticle corresponent a Juneda, que no cal reiterar. El que ara ens interessa és la imatge que acompanya aquest article a la pàgina 339, on es pot apreciar una imatge captada des d'un lloc proper a l'actual Residència Municipal, en la que s'aprecia l'Església Parroquial, el barri de la costa, i també l'actual carrer Fondo en els seus inicis, amb un costat del carrer ja força edificat, i el costat que limita amb la sèquia del Canal d'Urgell sense cap casa, amb una era, diversos horts tapiats i una parada de terra. L'aspecte d'aquesta imatge dista molt de l'actual, on s'aprecien arbres molt joves plantats al caixer de la sèquia, i moltes tàpies que tanquen els horts de l'actual carrer Àngel Guimerà i Plaça Jacint Rosinach.
L'autor d'aquesta imatge (o clixé tal com hi consta al peu) és Antoni Güixens, del qual no disposo d'informació per poder completar les dades sobre aquest fotògraf, que realitzà moltes altres fotografies dels pobles i viles que apareixen en aquest volum.
Malgrat no ser una imatge inèdita en aquest bloc, avui la ofereixo amb millor resolució i qualitat, podent-se apreciar millor els detalls de les humils cases de tàpia que formen part de la nostra més profunda identitat.