dimecres, 3 d’abril de 2013

Imatges estàtiques en el temps (II): les fotos perdudes en el record / 1919

Ara fa molts anys,el meu germà Ramon em va dir que passant per davant de l'estudi de fotografia de Francesc Navarro Jaquel al carrer La Font, havia vist unes fotografies molt antigues de Juneda exposades a l'aparador, i que si en volia còpia no li costaria res demanar-ne una de cada. Jo, sense ni haver-les vist i confiant plenament amb ell li vaig dir que cap problema, i que li fes l'encàrreg de fer còpies al Francesc. Al cap de pocs dies, les fotos ja revelades van arribar a les meves mans. Es tractava d'una sèrie de nou fotografies que al cap de poc temps van ser publicades al llibre de Josep Ma. Solé Bonet i Joan Solé Mateus: Juneda, Imatges per al record de l'any 1990, de les que estaven reproduïdes (no totes), hi apareixia al peu de pàgina la data de 1919, sense especificar-ne la procedència. Encara avui en dia costa concretar d'on van sortir aquestes fotos i qui les va fer, però amb tota probabilitat provenen del fons d'algun Centre Excursionista, i perfectament podria ser del de Lleida, atès que hi ha una clara preferència per l'art popular antic i medieval, cridant poderosament l'atenció que no n'hi hagi cap de l'església Parroquial barroca, pertanyent a un art que durant molt de temps va ser considerat "decadent" i poc interessant. Si algú disposés de més informació sobre la data de realització, l'autor i el lloc de procedència, si us plau, que m'ho faci saber i li estaré molt agraït.

Comentant la sèrie, crida l'atenció la qualitat de les imatges, amb un blanc i negre fascinant. Les imatges se centren en retratar edificis nobles com l'antic Ajuntament (fotos 1 i 2), la casa amb portal adovellat de 1563 del carrer Pinell 5, l'antic Hospital del carrer Portal de Lamarca amb la seva fornícula amb un peu de frontal d'altar gòtic del segle XIV, tres imatges del carrer Major, una des de l'alçada de la Botera mirant cap a la Costa, amb el carrer tot enfangat, un altra mirant des de la creu cap a l'antic portal de La Font, a l'alçada de ca la Mariana, desaparegut l'any 1926, una vista interior del perxe de cal Fusteret i una altra vista interior del Portal gòtic de Lamarca (antic portal d'Arbeca)del segle XIII-XIV. Crida poderosament l'atenció la manca d'una fotografia sobre la Creu gòtica del camí de la Font, que feia poc temps que havia estat traslladada al cementiri, (i actualment guardada/arraconada, que no exhibida, al Museu de Juneda a l'espera d'una ubicació que potenciï totes les seves qualitats dignes d'admiració com a Bé Cultural d'Interès Nacional)

Ja només em queda desitjar-vos que gaudiu d'aquesta sèrie d'imatges, i que us imagineu com devia ser la vida a Juneda fa prop de 100 anys. Qualsevol aportació de dades/ informacions serà acollida amb els braços oberts.


1.Vista frontal de cal Ratat, antic Ajuntament-carnisseria datat al 1699.


2. Vista lateral de la portalada del mateix edifici, desfigurat pel seu ús com a vivenda a partir de 1879


3. Antic Hospital al carrer Portal de Lamarca, amb una resta d'altar gòtic policromat del segle XIV


4. Carrer Major i restes del Portal de la Font, desaparegut el 1926


5. carrer Major des de l'alçada de la Botera mirant cap a la Costa.


6. Perxe gòtic de cal Fusteret, i davant, perxe de cal Tomaset i fragment de mur.


7. Casa renaixentista del carrer Pinell 5, amb llinda de la finestra datada el 1563 i escut a la dovella no identificat.


8. Vista interior del Portal de Lamarca (segles XIII-XIV)amb el carrer de Torregrosa per edificar


9. Façana de la casa gòtica del segle XV coneguda com la del Col·lector, amb els finestrals desfigurats pels balcons