dilluns, 1 d’abril de 2013

Indrets perduts en la memòria: un tresor de mapes manuscrits / 1920

Una de les meves dèries principals és la de remenar, rebuscar i col·leccionar papers i llibres vells. Qui em coneix sap d'aquesta dèria (i també la pateix, doncs la meva biblioteca es troba repartida per raons d'espai...) a hores d'ara, continuo rebuscant entre catàlegs d'arreu del món, i entre botigues de vell, parades del mercat de St Antoni, i els encants buscant llibres i publicacions que s'ajustin als meus interessos i butxaca. Ara fa un grapat d'anys va caure a les meves mans un petit quadern anònim, sense cap mena d'identificació, però que destacava per la seva modèstia i qualitat. Era bàsicament una llibreteta de 10x15 cm. amb un troquelat com el dels segells de correu, sense portada i sense cap mena de nom. Els dibuixos que hi havia denotaven una qualitat i un art que cridava l'atenció: consistia en anotacions fetes a corre-cuita, i tot seguit dibuixos arquitectònics d'edificis que resultaven familiars, però amb dissenys fantasiosos i d'una clara inspiració classicista. A les poques pàgines va aparèixer la sorpresa: dos mapes que clarament assenyalaven la procedència de la llibreta, estava localitzada a Juneda, i assenyalaven indrets del terme amb una precisió excel·lent. Hi sortia el nucli urbà, els tossals, les vies de comunicació com el ferrocarril, la carretera nacional i els camins del terme, i s'hi assenyalaven un seguit de finques rústegues escampades pel terme.

Passada aquesta emoció, apareixien edificis que resultaven familiars, com per exemple el Mas Sant Jordi, amb uns projectes fantasiosos que el convertien en una vila rural de qualitat. El cercle s'estrenyia i m'ajudava a situar l'autor o autors d'aquests dissenys, mapes i anotacions. La certesa em deia que provenia de la mà de Joan Arqués Miarnau de cal saprià (1895-1936) farmacèutic i propietari de moltes finques, que durant els anys 30 va ser un dels liders de la Lliga Catalana a Juneda, essent un home molt il·lustrat, culte i d'idees polítiques conservadores, assassinat el 28 d'agost de 1936 pel Tribunal Popular de Lleida. La seva biblioteca, arxiu i documents es van conservar a Juneda fins a finals del segle XX, quan el seu casal va ser adquirit per la parròquia, i els seus hereus van recollir tot el que allí es conservava. Sembla que molts documents provinents del pis superior, molt malmesos per la presència de coloms i l'abandonament, van ser llençats indisciminadament a l'abocador de la Curiola degut al seu estat lamentable. Possiblement d'aquesta manera va anar a parar a les mans dels drapaires que sempre visitaven aquest abocador abans de la seva definitiva clausura.

Els dos mapes que us presento formen part d'aquest quadernet, i malgrat algunes incorreccions cartogràfiques, mostren un nivell de detall molt acurat. El primer parteix de la part est del nucli urbà, carrer La Font, estació del ferrocarril, carretera nacional, i La Femosa i arriba fins el terme de Torregrossa, Puiggrós i Les Borges, i com a nota curiosa i apareix l'enclavament del Clot de Juneda dit també l'Infern. Altres detalls que hi apareixen són edificis, camins i corbes de nivell de tot aquell sector. El segon dels mapes parteix del nucli urbà de la vila i abasta fins al límit del terme municipal amb Cervià de Les Garrigues, incloent-hi els termes de Miravall i Aranyó, amb els antics camins, edificacions i corbes de nivell.

Ja només em queda dir-vos que si us entreteniu una estoneta hi podreu trobar llocs i indrets ja desapareguts, com ara la fàbrica de Sulfur del Chauvet, el pont volat de la carretera nacional, l'era del Marcó, etc... o sigui, una instantània que conserva el paisatge junedenc tal com estava organitzat a principis del segle XX. Espero que ho gaudiu.