dijous, 24 de gener de 2013

Folklore i patrimoni. Un article de Joan Bellmunt

Una demostració del creixent interès sobre el patrimoni industrial i el seu potencial cultural i turístic ens l'ofereix aquest article de l'escriptor Joan Bellmunt publicat a la revista de la Diputació de Lleida Ara. En aquest breu article molt ben il·lustrat se'ns mostra i explica el funcionament del molí de ca l'Ambròs al Solsonès perfectament conservat i mantingut pels seus propietaris, essent una autèntica joia etnogràfica digna de major difusió i coneixement. Una mostra més d'un gran potencial desaprofitat degut a la poca atenció que ha rebut la molinologia a les terres de Lleida, i que ha suposat que molts exemplars únics i monumentals de casals moliners s'hagin perdut per sempre més restant nomes en la toponímia del territori.

Sens dubte, aquest element paisatgístic perfectament integrat a la natura, hauria de ser molt més divulgat i potenciat, creant rutes que barregin el turisme cultural, ecològic i esportiu al voltant de rutes plantejades amb l'eix central dels cursos fluvials lleidatans, molt rics en edificis moliners, alguns d'ells amb molts segles d'història.

Tant de bo, els estudis que revaloritzen aquest patrimoni vagin a més, i poguem disposar de guies i inventaris dels molins d'aigua dels nostres rius per convertir-los en un element potenciador de l'atractiu del nostre territori.