dilluns, 13 de maig de 2013

Una joia del patrimoni català: El molí de Laviana dels Omellons / segles XIII-XV

Molt a prop del municipi dels Omellons a la comarca de Les Garrigues a mig camí de La Floresta, s'hi conserva un edifici extraordinari. S'anomena el Moli de Laviana o de La Biana situat a la vall del riu La Femosa. És un edifici de 5x7 metres construit amb carreus de pedra picada i amb abundants marques de picapedrers, el seu exterior original és sòlid amb poques obertures i amb forma de torre fortificada. posteriorment es va afegir un cos d'edifici que amaga aquesta façana original. A la banda est disposa d'una porta d'accés amb arc de mig punt feta amb dovelles i d'un mur d'1'5 metres de gruix per contrarestat l'empenta de la bassa. El seu interior està cobert per una volta de canó amb tendència apuntada que podria fer situar aquest molí entre els segles XIII i XIV. Ja a l'any 1992 Salvador Palau en destacava la seva singularitat i el comparava amb els Molins de la Vila de Montblanc (declarats des de 2003 Bé Cultural d'Interès Nacional)deia aquest estudiós: núm 157/ Molí documentat al 1452 del qual es conserva la part baixa amb una esplèndida volta de canó de 7x5 metres, amb porta adovellada amb arc de mig punt (una construcció posterior priva que es vegi directament) al lloc hi funcionaven seguramnet dues moles, la bassa lateral i els possibles cacaus han quedat enterrats. La paret de la façana lateral és d'1'5 metres de gruix. Per contrarestar la pressió de la bassa, i el carregament de la volta rarament situada en aquesta encaració recordo en aquests moments construccions del mateix caire en els molins de la Vila de Montblanc, en el Molí de Sangallart i en el molí de la vila del Catllar (Gaià).

El molí dels Omellons tenia capacitat per a dos jocs de moles, pot equiparar-se sense cap tipus de dubte al de Montblanc. Per estructura, tot i que a menor escala, també es pot comparar amb el Molinot de Vallbona de Les Monges a l'Urgell. Tant la bassa com els cacaus es troben soterrats, i seria necessari una intervenció urgent per desenrunar aquesta joia del patrimoni cultural català, documentada des del segle XV quan els Omellons pertanyia al Monestir de Poblet.

Des d'aquest humil bloc reivindico la prioritat de les administracions (local, comarcal i provincial) per posar en marxa un projecte de recuperació, excavació i difusió integral de l'edifici gòtic i de l'espai que l'envolta, ampliant l'atractiu turístic, cultural i patrimonial de la zona amb un molí fariner gòtic excepcional. Les dues primeres imatges són de 1990, la resta són més recents, però el procés de degradació continua...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada