dimecres, 18 de gener de 2012

Els molins hidràulics de La Femosa. Un cas de desconeixement digne d'estudi

A hores d'ara (any 2012) encara existeix controvèrsia sobre la denominació de la Femosa. Sembla força consensuat anomenar-la i definir-la oficialment (en els panells indicadors) com un torrent, però resulta estrany que un torrent provinent del Santuari de la Mare de Déu del Tallat i que travessa d'est a oest el territori lleidatà de l'Urgell, Les Garrigues, El Pla d'Urgell, el Segrià i que desemboqui al Riu Segre a l'alçada d'Albatàrrec, després de 45 kilòmetres, es pugui considerar un torrent. Altres veus afirmen que es tracta d'un riu, atès que el seu cabal d'aigua, si bé és irregular és continu al llarg de l'any, i de tant en tant, provoca alguna robinada (com per exemple l'aiguat de Sta Tecla de 1874) estudiat en aquest treball dedicat al riu Ondara. Resulta també sorprenent que en un suposat torrent, s'hi hagin construit al llarg dels segles un mínim de 20 molins hidràulics, i que existeixin al llarg del seu curs, infinitud de fonts, pous i sèquies. Encara més, a l'edat mitjana i edat moderna, els documents parlen d'ella com la Sèquia Mare (O madriguera), i això ens posa sobre la pista de com l'home ha afectat la seva identitat, canalitzant i desviant el curs per aprofitar-ne l'aigua. Sens dubte, la hipòtesi que pren més força és la de definir-la com un Riu, tal com ja va afirmar i defensar Josep Maria Albaigès en diversos escrits. Fins i tot, els habitants de la zona no es posen d'acord en anomenar-la, i en la seva capçalera parlen d'ella com de barranc... en definitiva, que queda molta feina per fer, però sens dubte, i independentment de la seva denominació, la Femosa ha estat l'eix vital al voltant del qual s'han construit i edificat poblats, viles, llogarets, masos, pobles i molins al llarg dels darrers 4000 anys. El que si és cert, és que el nom de Femosa i el nom de Juneda, no es poden desvincular l'un de l'altre ja des dels remots segles medievals (els primers documents escrits del segle XII ja vinculen la Femosa i el terme de Juneda com a frontera de la taifa musulmana de Lleida).

Com a petita aportació, us presento un mapa de la Femosa i els seus molins construits, elaborat dins l'obra de Salvador Palau i Rafecas, Els molins hidràulics de Catalunya: 690 molins inventariats, dels qual ja en vaig publicar una ressenya.

La imatge que encapçala l'entrada és la del Santuari de la Mare de Déu del Tallat (l'Urgell) a escassos metres del lloc de naixement del Riu Femosa