dissabte, 7 de gener de 2012

Un acte de Fe: Religió i Pàtria de Josep Santandreu / 1915
Aquest és un regal de reis extraordinari: l'introbable fullet Religió i Pàtria de Josep Santandreu i Gelonch. Aquesta publicació de principis del segle XX és avui per avui un tresor bibliogràfic a l'abast d'uns escassos privilegiats. En tots els (moltíssims)anys que porto amb la meva dèria de la bibliofilia, encara ha estat impossible ensopegar amb un original d'aquest fulletó publicat per la imprempta Catòlica de Jaume Miró a Lleida. S'ha convertit en una recerca absolutament infructuosa i estèril. És a més un llibre que no apareix als catàlegs de les biblioteques públiques ni a les bibliografies, i és completament desconegut a les llibreries i llibreters de vell. S'ha convertit en una llegenda,al voltat de la qual hi ha un gran misteri. És una obra que es pot dividir en dues parts, una part oratòria, com correspon a un sermó de Festa Major,i una part erudita extraordinària, amb un ús de les fonts arxivístiques i documentals conegudes fins aquell moment. Disposa de notes a peu de pàgina en les que cita la procedència de la informació, i assenyala hipòtesis que serien represes deu anys després per Ramon Arqués, en la seva La Vila de Juneda, amb la diferència de que aquest darrer no disposa de notes a peu de pàgina ni de bibliografia. Si bé a nivell de continguts i informació la de Ramon Arqués supera a la de Josep Santandreu, a nivell cientific l'obra de Santandreu és més rigorosa i positivista (per augmentar el misteri, el mateix autor afirmava que encara disposava de moltes més referències documentals que no havia pogut afegir, i que han restat inèdites).
A hores d'ara, ja disposeu de les dues per extreure'n les vostres pròpies conclusions, espero que ho gaudiu, i sapigueu valorar que és una ocasió única de descobrir una obra pràcticament desconeguda.

Cal afegir que l'impulsor d'aquesta publicació va ser l'alcalde (i veterinari municipal) Jaume Roselló Capell,un home amb moltes inquietuds culturals i socials, que va impulsar el desenvolupament de la vila més enllà de les rivalitats partidistes que l'estaven consumint i debilitant.


Fitxa bibliogràfica: Josep Santandreu Gelonch: Religió i Pàtria. Imprempta Catòlica de Jaume Miró. Lleida, 1915