diumenge, 11 de desembre de 2011

Una fotografia històrica: El niu de la font del Po i el grup esportiu (1915)


Recentment, estava navegant per la xarxa i van ensopegar amb aquesta fantàstica fotografia que estava en venda en un portal de col·leccionisme. És una fotografia de l'anomenat "niu" de la malaguanyada Font del Po, on hi van tenir lloc alguns dels esdeveniments més importants de principis del segle XX. El junedenc J.M. Albaigès va recollir en un dels seus treballs el testimoni de Salvador Filella Bragós publicat al Butlletí del centre Comarcal Lleidatà l'any 1959, algunes anècdotes sobre la creació del Grup Esportiu:

El «Grup Sportiu» fou un pintoresc nucli de jovent que, per manca de mit­jans econòmics −car amb uns ralets que ens donaven els pares pels diumenges no es podien fer gaires filigranes− i per obra i gràcia del dinàmic i cordial Antoni Vallverdú (lo Ton de la Rosa), tenia per estatge social la fronda d'aquell corpulent plàtan de l'hort del Po, on en Ton hi havia fet construir el «taulado» per a tocar-hi els músics els dies de festa. D'aquell «niu» nasqueren les primeres es­purnes culturals i deportives de tipus col·lectiu del nostre poble. Efectivament, l'any 1914 iniciàrem, entre altres coses, tenis, futbol, ciclisme, etc. Les curses de bicicletes, que tenien lloc el darrer dia de la Festa Major, comptaven amb diversos trofeus donats per organismes i personalitats vinculats a les terres lleidatanes. Es desenrotllaven en dues modalitats: una anomenada de «Mig fons en carretera», que aleshores s'estilava molt, amb premis en metàl·lic, i l'altra «Campionat local». Els premis d'aquesta darrera consistien en objectes d'art, utilitaris i la «Copa Juneda», que comportava el Diploma de Campió. En aquella es gravava el nom del triomfador, el qual la detentava tot l'any. Per a retenir-la definitivament calia guanyar-la tres anys seguits o bé quatre d'alterns. L'àgil Amadeu Colom fou el primer de conquerir-la.
En aquest mateix sentit, també es parlava del niu de la Font del Po, en la biografia d'un altre junedenc, Ramon Arqués Miarnau, promotor d'iniciatives culturals i un personatge a rescatar per la historiografia junedenca, juntament amb l'esmentat Salvador Filella.
Aquesta és una imatge històrica que ens trasllada a l'any 1915 i que malauradament encara restava completament inèdita.