dilluns, 1 d’agost de 2011

Setembre de 2010: Excavació al Molí de l'Oli i la Facina

L'ala oest del Molí (part esquerra de la imatge de sobre) havia estat en temps remots una facina on es fabricava aiguardent de vi. A la façana que mira cap a la font i el salt, una llinda de pedra al primer pis porta la data de 1699. Pensem que aquesta llinda està reaprofitada perque presenta un trencament antic que l'afecta arran de la sanefa que envolta aquesta data. El que si és cert és que aquesta part del molí presenta algunes particularitats especials: els nivells del terra originals no coincideixen amb els del molí de farina, atès que una porta encegada que els comunicava queda actualment molt per sota del nivell antic (un metre i mig aproximadament), i que l'alineació d'aquesta ala no porta la mateixa direcció que la resta de l'edifici, fent un fals escaire. La part de darrere aprofita la roca natural per recolzar les bigues que formaven el primer pis de les oficines, i la paret de tàpia presenta una junta des de dalt a baix, que coincideix amb les pedres cantoneres que marquen l'antic escaire del molí de farina, lloc on es va obrir una porta aprofitant aquesta circumstància.

La documentació de la que disposem ens informa que a partir de l'any 1872 el molí va ser reconstruït i ampliat, i pensem que aquesta ala oest va ser afegida a l'edifici, i que la part superior va servir per ubicar-hi la vivenda. La sala inferior es va convertir en una facina per fabricar aiguardent, i a la part de dalt de la placeta es van construïr tres cubs per guardar-hi el vi que amb un sistema de tubs de plom, conduien el líquid fins a la planta baixa, on eren evaporats dins d' una caldera (anomenada de màquina sencera),destil·lats per convertir-se en aiguardent. L'estructura d'aquesta facina és dificil d'esbrinar, atès que l'any 1890 va ser destruïda per poder ubicar al mateix espai el molí de l'oli, i construïr a molta profunditat un cub amb rajola esmaltada que va alterar tota l'estructura de la sala. En les excavacions fetes, es van descobrir diversos nivells de construcció i destrucció, apareixent restes de l'antic suport de la caldera, amb restes de cendra i maons refractaris, que sens dubte era on la caldera estava ubicada. també van aparèixer uns inferns enrajolats que corresponien al moli de l'oli, que va deixar de funcionar l'any 1915, i que a partir d'aquell moment, tot va ser enterrat per poder fer la funció de garatge dels dos cotxes propietat de la familia, un dels quals feia la funció de taxi.

També com a nota curiosa, a la base de pedra del pilar central, van aparèixer unes pedres picades amb molta cura, una de les quals presenta un dibuix dificil d'identificar, i que havia restat amagat sota terra durant més de 140 anys. Si algú és capaç de donar alguna pista sobre aquest misteriós dibuix, l'hi estaré agraït.

1a fase. neteja de les restes del sondeig previ

2a fase: Excavació del Molí de l'Oli3a fase: Excavació de la base del pilar4a fase. Excavació a la facina