dissabte, 16 de juliol de 2011

Imatges del passat: : Des de l'aire 1975 / 2004

Aquesta primera imatge del nucli urbà de la vila era una tarja postal que va tenir molta difusió entre els anys 70 i 80 del segle XX. També era familiar per a tots els veïns de la vila perque estava penjada en un format pòster gegant a la paret de les oficines de l'Ajuntament fins fa molts pocs anys. En primer terme de la imatge es pot observar el Riu Femosa, la linia del ferrocarril, l'estació de RENFE el pas a nivell de l'antiga carretera per sobre de la via i el molí de Baix. El nucli urbà encara no havia iniciat la seva expansió, i el carrer Folch i Torres encara era un carrer sense sortida.Aquesta segona imatge correspon a l'any 2004 i ja es pot apreciar els inicis de l'expansió urbanística cap a la zona del Pla del Molí, encara que el carrer Font del Gat (anomenat en aquells temps el Carrer A) continuava éssent un camí d'horts tal com era esmentat en un document de l'any 1593, en el Llibre dels Traspassos i Vàlues de Juneda. En pocs anys la fesomia d'aquell indret canviaria radicalment. En primer terme, el molí i la seva bassa envoltada de xops.

Imatges del passat: La Bassa (II)

Aquesta imatge capturada l'any 1961, mostra a la Familia Roselló i la familia Barrufet situada en el caixer de pedra de la bassa, emmarcada per un entorn idil·lic amb el nivell màxim d'aigua disponible (la molada). És una de les poques fotografies disponibles amb la bassa plena, si tenim en compte que a partir de 1962, el molí va deixar de funcionar.

Imatges del passat. La Bassa

Aquesta imatge pertanyent a l'arxiu familiar de cal Roselló ens mostra la bassa del molí envoltada de canyars i de xops i unes persones de dificil identificació que semblen ser en Jaume Roselló Capell i la Dolors Torrent, i se situa aproximadament cap a l'any 1916. S'observa també l'existència d'oques que neden per l'aigua. Les variacions de color són degudes a la intervenció infantil d'agun que altre nen de la familia, ja fa... qui ho sap?