dijous, 14 de juliol de 2011

Un llibre imprescindibleL'any 1992 el veí de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) Salvador Palau publicava a través de l'Arxiu Comarcal de Montblanc un estudi sobre els molins fariners centrat sobretot en la Catalunya Nova, agrupant els molins per conques hidrogràfiques. En les pàgines 64 a 66 es troba el primer inventari dels molins al Torrent/Riu Femosa, convertint-se en el primer estudi documentat sobre l'existència d'aquests edificis en aquest indret. Cada Molí era identificat amb un número, unes coordenades, el nom, municipi i la localització en relació al riu. Les dades són les següents:
Número d'inventari: 167
Número de registre Torrent de la Femosa: 17
Nom: Molí de Baix
Coordenades UTM: 191016
Ubicació: Dreta
Municipi: Juneda
Conservació: Altres Usos

Fitxa Bibliogràfica:
Palau Rafecas, Salvador: Els molins fariners hidràulics de Catalunya. 690 molins inventariats.Arxiu Comarcal de Montblanc.1992 ISBN: 84-604-3381-1

Present i futur


Mostra un mapa més gran

Un Patrimoni Històric en Perill

Situat al Sudest de la vila de Juneda (les Garrigues) aquest molí fariner amb una història centenària, el document més antic conegut que l'esmenta és de l'any 1517, ha estat durant molt de temps un edifici preindustrial fonamental per la història de la vila. Fins l'any 1856 va pertànyer al comú de Juneda, i va ésser conegut com el Molí de la Vila fins que la desamortització de béns municipals del període liberal (la del ministre Pascual Madoz)va significar la seva venda en pública subhasta per convertir-s en propietat privada. Després de gairebé un segle de funcionament com a indústria privada, amb successives remodelacions i ampliacions, l'any 1962 es tramita la sol·licitud per donar-lo de baixa com a indústria farinera i comença una llarga història per aconseguir la seva supervivència i salvament per part dels seus propietaris Jaume Roselló Barrufet i Jaume Roselló Aixalà. El creixement urbanístic cap a la zona del Pla del Molí va significar durant més de 20 anys una amenaça real de destrucció i desaparició. La lluita constant i l'esforç per salvar-lo es va veure recompensat l'any 2002 amb la seva catalogació com a Bé Cultural d'Interès Local, i aquí comença la crònica del salvament d'aquest edifici històric i singular.

En la fotografia aèria que es veu a continuació (feta l'any 1985) el Molí de Baix presenta el mateix paisatge que 500 anys enrere, quan era conegut com El Molí de la Vila. En l'actualitat ja només ell hi sobreviu.