diumenge, 7 d’agost de 2011

El Molí de la Bardissa. L'altre Molí de la Vila de Juneda

Aquest estudi publicat a la revista cultural URTX, és un gran treball d'investigació del borgenc Josep Segura i Garsaball vinculat al Molí de la Bardissa per motius familiars. És un treball que s'inicia amb una introducció del marc geogràfic de Juneda i la Femosa, una segona part que estableix els vincles de la familia ducal dels cardona amb Juneda, de forma molt superficial,una tercera part( la més interessant) on estableix la trajectòria històrica del Molí amb especial incidència en un document de 1541, amb citacions a la Concòrdia de 1517, en la que es parla de la venda de la Quadra a la Universitat de Juneda i una quarta i cinquena part on es cita el viatge del seguici reial de felip II, i el plet del segle XVIII amb el Monestir d'Scala Dei, sense aprofundir però, en un capítol interessantíssim de la història, que ja per si sol mereix un article i un llibre. La sisena part ja és la de la descripció física de l'edifici i el seu sistema de funcionament, del qual malauradament no es conserva la maquinària. La setena part ens explica quin era el funcionament d'un molí hidràulic, i finalemnt, la vuitena part explica la història dels darrers cent anys de l'edifici, mancant però, informacions vitals, com per exemple els articles publicats per Jaume Torrent a la revista Fonoll, els anys 1993/1994.
Sens dubte és un treball molt interessant, però que minimitza la importància dels altres molins del terme de Juneda, especialment el de Baix, que era anomenat el Molí de la Vila, i en canvi el molí de la Bardissa era conegut com el Molí Nou, ambdós van ser entregats a la vila de Juneda el 1517, i van pertànyer al comú fins ben entrat l'any 1856, quan ambdós van ser comprats en subhasta per Ramon Farrerons, veí de Les Borges.

És un treball que es podria ampliar amb la consulta de la bibliografia junedenca, i amb l'anàlisi de la documentació disponible, per establir amb més claredat la trajectòria d'aquest edifici importantíssim per la història de Juneda, i del seu terme municipal. Cal felicitar al seu autor per aquesta tasca de difució i valoració del nostre patrimoni històric, cultural, tecnològic i arquitectònic.Fitxa bibliogràfica: Josep Segura Garsaball: Un molí fariner del segle XV. Juneda, senyoriu dels Cardona dins URTX, Revista cultural de l'Urgell, n.20,p. 117-126. Tàrrega, 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada