dimecres, 20 de juliol de 2011

D'entre les runes, construirem un món nou. 1872

L'any 1871, en ple període del sexenni democràtic, Ramon Torrent va decidir fer la inversió de la seva vida i comprar el molí de Baix el dia 23 d'octubre per un valor de 17.000 pessetes. El venedor era Ramon Giné Masbernat i la venda va tenir lloc davant notari a Montblanc. L'any següent, l'edifici es va esfondrar, i Ramon Torrent es va veure obligat a reconstruir-lo completament, instal·lant una nova maquinària, una nova turbina, un parell més de moles al moli fariner i al mateix temps, instal·lar una fàbrica d'aiguardent i habilitar la planta superior com a vivenda per a la seva familia. Per poder dur a terme tot això va haber d'hipotecar-se fins a tres vegades, i els maldecaps no es van acabar fins el 1883.

Per poder reconstruir el Molí va ser necessari encarregar uns plànols a un arquitecte-enginyer que va dissenyar una nova disposició de la sala de les moles, que passava de la planta baixa (ocupada pels eixos de les engravacions) a la primera planta i de pas es deixava una de les dues cacaus sense utilitzar. El molí primitiu quedava esquarterat ja que a sobre seu es construïa un suport de pedra en forma de cercle que servia per suportar els eixos dels engranatges. La turbina, ubicada a la cacau dreta, tenia una potència de 190 revolucions per minut. Encara avui, tota aquesta maquinària és conserva a l'interior del molí en el seu emplaçament original malgrat haver passat prop de 140 anys!

Notareu que els plànols són una fotocòpia, i això és voluntari atès que l'original és una làmina plegada en paper de seda i els dibuixos són acolorits, éssent per si mateix una obra d'art de gran bellesa, malauradament la humitat i el temps, han erosionat una part dels plànols, però la base de la informació s'ha guardat de dues maneres, en el paper i sobretot, en el món real.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada